Kurs/seminar på Snåsa

 

 

Program for KUSEMINAR på Snåsa torsdag 09. november 2017 

 

10.00-10.10

Kulturelt innslag

 

Kjersti Kveli

 

10.10-10.20

Åpning/ velkomst

Snåsa kommune

10.20-10.50

Urfe. Historikk, status og framtidsvyer

Urfe sa v/ Ola Hammer Langleite 

10.50-11.30

Bruk av gode råvarer i et moderne kvalitetskjøkken

Heidi Bjerkan, eier og kokk ved restaurant  Credo, tidligere kjøkkensjef ved Det Kgl Hoff

11.30-11.45

Beinstrekk

 

11.45-12.30

Studie av beitemønster for Sidet trønderfe og Vestlandsk fjordfe

Nibio Kvithamar v/ Bolette Bele

12.30-13.00

Norturas satsing på Urfe

Nortura medlem v/ Jack Anderssen 

13.00-14.00

Lunsj

 

14.00-14.30

Økonomi i kastratoppdrett med vestlandsk fjordfe. Et studie fra Handnesgarden

Handnesgarden v/ Kleopatra Delaveris

14.30-15.00

Økonomi i ammeku produksjon og kastratoppdrett på gamle raser

Nortura medlem v/ Arnodd Kjenstadbakk

15.00-15.30

Økonomi i melkeproduksjon på Sidet trønderfe og nordlandsfe (STN)

Tine sa v/ Gunnar Nossum

15.30-15.45

Beinstrekk

 

15.45-16.15

Økonomi i ulike produksjoner, diskusjon

Alle

16.15-17.00

Avreise Snåsa hotell til Nordre Hammer gård. Organisert transport. 

Alle

17.00-18.00

Omvisning i fjøs med stn kyr, gårdstun og gårdsmuseum

Melkeproduksjon og kastratoppdrett. 

Ola Hammer Langleite

 

  Påmelding 

e-mail : Ola.langleite@kvamssida.no 

tlf 91609081

Overnatting : Snåsa Hotell, tlf 74 15 10 57 eller post@snasahotell.no 

 

Hammer/ Snåsa september 2017

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Deltakerene på seminar mars 2017

Referat fra Seminaret på Thorbjørnrud.

Lunsjbordet

Seminar for dei norske landrasane av storfe.

-         Turid Opsund Mæland

 

3-4 mars arrangera Norsk Bufe og Landslaget for Telemarksfe seminar om dei norske landrasane av storfe. På programmet stod mange interessante foredragshaldarar, produktsmaking, gardsbesøk og mykje god mat! Det var godt oppmøte med om lag 60 deltakarar. 

 

Seminaret vart halde på flotte Thorbjørnrud hotell på Jevnaker, rett ved Hadeland glassverk. Eit tradisjonsrikt hotell med historie tilbake til 1300 – talet. Eigar av hotellet, Olav Lie Nilsen, driv også garden Øvre Kjekshus som ligg ein liten køyretur frå hotellet. På Øvre Kjekshus bur om lag 250 vinterfora mjølkesau, 60 storfe og 120 utegris. Garden forsyner hotellet med både mjølk og kjøt. På hotellet har Olav bygd om svømmebassenget til ysteri, som tek imot mjølk frå både sau og storfe frå Øvre Kjekshus og lagar gode produkt til eige bruk og for sal. Olav har som mål at Thorbjørnrud skal bli best i Norge på lokalmat, og den maten ynskjer han å produsere sjølv. Med prinsippet «frå jord til bord» ynskjer han å formidle kunnskap om historie og lokalproduserte kvalitetsprodukt til sine gjester. 

Fredagsprogrammet var fullspekka av spanande foredragshalderar med ulike tema. Fyrst ut var Nina W. Hegdahl frå Matmerk. Nina hadde eit motiverande foredrag om merkevarebygging og ulike former for kvalitetsmerking av produkt. Forbrukerar vil i stor grad la seg påverke av god marknadsføring, så her er det lurt å vere frampå. Ved å gjere beviste val i kven ein rettar marknadsføring mot i forhold til kva ein produserar kan ein oppnå ein god pris for produkta ein vil selje. Nina understrekar at det er viktig å ha «hårete» mål og ambisjonar. Undersøkingar syner at 8/10 ynskjer å prøve lokalmat og salet har auka med 3 gonger i forhold til andre varer. Lokalmat er ein aukande trend med stort fokus på kvalitet og identitet. Nina la vekt på kva som måtte til for å byggje ei merkevare og fortalde om ulike moglegheiter som fanst i form av  kvalitetsmerker som produsentane kan nytte på ulike produkt av dei gamle rasane. 

Neste føredragshaldar var Ola Langleite. Han kom for å fortelje oss om kva som skjer rundt Urfe ordninga som det brått vart slutt på i haust. Nortura har overtatt ordninga og ein kan nå melde inn dyr via Urfe – ordninga på nett og få ein tilleggspris pr kilo ved slakting av dei gamle rasane. Dette var ein gledeleg nyheit og ei fin ordning der dei som ikkje ynskjer å foredle kjøtet sjølv kan få nokre kroner ekstra for kjøtet. Urfe – kjøtet vert distribuert ut til mellom ana restaurantar, og andre som ynskjer spesielt gode råvarer, til ein høgare pris enn vanleg kjøt. Gull verdt for dei gamle rasane at det er ein marknad for kjøtet slik at ein kan få både avsetning og god marknadsføring på produkta frå dei gamle norske rasane! Det nye Urfe er eit medlemssamvirke, der Nortura står for drift og sal. Etter føredraget til Ola var det tid for lunsj, mange hadde reist langt og det var ein ivrig gjeng som gleda seg til å smake på maten som vart servert på Thorbjørnrud. Me vart møtt av eit bord dekka med fargerik, flott og lokal mat. I hjørnet av lokalet var det til og med ein eigen bakaromn der dei laga fantastisk heimelaga pizza og servera den rukande fersk frå bakaromnen! Gode kokkar forvandla fantastiske råvarer til dei beste produkta. Eg er sikker på at samtlege kosa seg glugg i hel, for den lunsjpausa, den gjekk fort!

Fram til middag besto programmet av ulike føredrag om mjølkeprosjektet, samanheng mellom beitekvalitet og produktkvalitet, status for dei gamle norske rasane, litt om oksebruk, samt fleire presentasjonar frå ulike produsentar som driv på ulikt vis med dei gamle norske rasane. Alle foredraga var veldig interessante å høyre på, og eg skulle meir enn gjerne referert alle her, dersom eg hadde hatt plass. Utruleg inspirerande og lærerikt å høyre på entusiastiske bøndar som satsar friskt på dei gamle rasane, tener pengar på det, og gjer ein kjempejobb i å taka vare på og framsnakke dei utrydningstruga, flotte dyra våre!! For dei som er interessert så vil presentasjonane deires bli lagt ut på heimesida til laget og kan lesast der. Det som var spesielt interessant å taka med seg var fakta kring kjøt og mjølkekvalitet hjå dyr som har gått på fjellbeite, kontra innmarksbeite og foring med kraftfor. Innhald av omega 3 og sunne fettsyrer er høgare på dyr som har beita i utmark, i tillegg kan ein nytte biomarkørar i produkta for å kvalitetssikre at dyra faktisk har gått på utmarksbeite! Dette er eit viktig verkemiddel å ta med seg i framtida når det vert meir fokus på kvalitetsikring og tillit til produsent, dette er det stort fokus på elles i Europa. 

Alle var spente når Anna Rehnberg skulle presentere rykande ferske tal på populasjonane. Ein gledelig nyheit var at talet på alle dei særnorske landrasane var på veg opp, og for telemarksku syner den siste teljinga 380 mordyr! Dette er svært positivt, men det er framleis ein stor jobb, særleg i avlssamanheng. Rasen er i dag prega av ein del innavl, og det er ekstremt viktig å tenke seg om ved bruk av okse. Sjekke slektskap, helst nytte gardsokse og ikkje la same okse få altfor mange avkom for å spreie genane så godt som råd! Anna er behjelpeleg med å sjekke slektskap mellom besetningane og  potensielle oksar, og kjempegrei å spørje om råd! Anna argumenterte i tillegg for at ein bør tenke på å kunne plukke seminokser av ammekyr og ikkje berre mjølkekyr. Med så få dyr og såpass høg innavlsgrad er ein avhengig av å ha ei størst mogleg genetisk variasjon i populasjonen.  Når om lag 40 prosent av populasjonen i dag består av ammekyr mistar ein eit betydeleg genetisk potensiale ved å utelukke dei ved utplukk av seminoksar. 

Dagen vart avslutta med ostesmaking og synfaring i ysteriet på Thorbjørnrud Hotel, med tilhøyrande informasjon om konseptet til Olav Lie Nilsen. Mykje god ost, og eit flott ysteri med utsikt utover Randsfjorden. Etterpå gjekk turen vidare til det flotte hovudhuset på Thorbjørnrud. Der vart det servert ein fantastisk 4 rettars middag. På menyen stod sjølvsagt kjøt av telemarksokse frå Hilde og is av telemarksku frå Bjørge. Kvelden vart lang og triveleg, mange nye bekjentskap og gode røur! Ein svært triveleg gjeng! 

Dagen derpå starta med nok ein fantastisk måltid på hotellet. Friske, raske og mette var me klare for nok ein spanande dag. Fyrst fekk me ei orientering frå Fylkesmannen i Telemark kring reglane knytt til kaup og leige av mjølkekvote. I tillegg vart det orientert kring avdråttskravet og kva som gjeld for dei gamle rasane. Her er det halvarten av snittet for rasen ein skal ta utgangspunktet i. For telemarksku vil dette seie om lag 2000 liter pr ku. 

Så kom me til eit av høgdepunkta for seminaret! Smaking på produkta til dei som hadde med seg dette heimanfrå. Du verda her var mykje godt!! Spekepylse, all verdens av ostar, prim, speka kjøtt, youghurt, fetaost, karamellar… bordet var fullt av delikatesser laga på mjølk og kjøt frå dei gamle rasane! Så mange flinke produsentar, det var ein stor inspirasjon og sjå, lukte og smake på alle dei gode produkta.  Dei har all grunn til å vere stolte over det som vert produsert! 

Seminaret vart avslutta med eit besøk på Øvre Kjekshus der me fekk sjå garden og produksjonen som var der. Olav Lie Nilsen kaupte garden på den opne marknaden, då var den fråflutt og nedsliten. Sidan den tid har han bygd fjos til mjølkeku, mjølkesau og rusta opp dei gamle bygningane på garden. I tillegg er det rydda eit stort areal med beiter kring garden. Flott å sjå gamle gardar i drift, stabbur fult av spekemat og eit ope kulturlandskap. 

Takk for eit flott arrangement, eg trur alle hadde eit par flotte dagar! 

 

Turid

 


 

Ost fra Thorbjørnruds ysteri

Deltakerene hadde med smaksprøver

Fra besøk på Øvre Kjekshus

Ei lenke verdt å lese

Bondevennen.no skrev:

http://www.bondevennen.no/aktuelt/gamal-og-ettertrakta/

 


 

 

 

 

Invitasjon til seminar

 

 INVITASJON TIL 

SEMINAR FOR DE NORSKE LANDRASENE AV STORFE 

På Thorbjørnrud Hotell, Jevnaker, 3.-4.mars 2017 

TEMA: HVORDAN FÅ BEDRE ØKONOMI VED HOLD AV DE GAMLE RASENE 

Råvarekvalitet, produkter, produktutvikling, merking mm 

PROGRAM: 

Fredag 3.mars: 

11.00 Velkommen v/Hilde Riis leder i Norsk Bufe 

11.10 Matmerk v/Nina W. Hegdahl. Kan noen av de merkene som Matmerk forvalter være aktuelle for produkter fra de norske landrasene? 

11.45 Hva skjer med Urfe v/Ola Langleite 

12.00 LUNSJ 

13.00 Siste nytt fra mjølkeprosjektet. Hvilke egenskaper har egentlig mjølka fra de gamle norske rasene? v/Ragnhild Aaboe Inglingstad, NMBU 

13.40 Sammenhenger mellom beite, konserverte grovfôrtyper, kraftfôr og produktkvalitet, v/Hanne Sickel, Nibio 

14.20 Siste nytt fra Norsk genressurssenteret. Hvordan er situasjonen for rasene våre i år? Bruk av seminokser og gårdsokser. Fordeler og ulemper v/Anna Rehnberg 

15.05 Pause m/kaffe 

15.20 Guldkolla-prosjektet v/Gunhild Dangstorp. 

Antall avlskyr av Østlandsk rødkolle har økt fra 129 til 306 i perioden 2011-2015. Hovedsakelig som følge av dette prosjektet. Hva kan de andre raselagene lære av dette? 

15.50 Ingve B. Berntsen – Årets unge bonde i 2016, forteller om sin satsing på Vestlandsk Fjordfe. Han bygger nå nytt fjøs til 80 mordyr og ønsker å bytte ut hereford og satse kun på fjordfe. 

16.30 Egen omsetning av kjøtt fra flere landraser v/Arne Smøttebråten, Hemsedal 

16.50 Bruk av heimseter og langseter med telemarksku. Ysteri på hjul. v/Kjell Trandokken, Valdres 

17.10 Oppbygging og drift av ysteri. Erfaringer fra Bondens marked og andre markedskanaler v/Jarle Rueslåtten, Rueslåtten ysteri, Hallingdal. 

17.30 Orientering fra hotelleier Olav Lie Nilsen, om hans satsing på å bli best på lokalmat. Omvisning i svømmehallen som han har bygd om til ysteri! Vi får smake på ostene hans. 

19.00 Middag 

Lørdag 4.mars: 

08.00 Frokost 

09.00 Orientering om reglene for kjøp/leie av mjølkekvote og hvordan søke foredlingskvote. Hvordan skal vi forholde oss til det nye kravet om avdrått pr ku? v/Bob Gottschal, Fylkesmannen i Telemark. 

09.30 Vi ser og smaker på produkter som deltakerne har med! 

Vi ber alle som har produkter, selv om det bare er test-produksjon på kjøkkenbenken, om å ta med så kan vi gi hverandre konstruktive tilbakemeldinger og bidra til inspirasjon. Vurdering av merking og emballasje. 

10.30 Vi reiser på befaring til gården til hotelleier Olav Lie Nilsen. 

13.00 Lunsj 

14.00 Årsmøte i Norsk Bufe starter 

Påmelding innen 18.februar til Ingvild: tlf: 90852813, ioldre@yahoo.no eller 

Hilde: tlf: 97982727, hilderiis59@outlook.com 

Pris pr person i dobbeltrom kr 1000,- Tillegg for enkeltrom kr 145. 

Dagpakke fredag inklusiv lunsj og middag kr 895,-. Betaling skjer direkte til hotellet! 

VELKOMMEN 

Hilsen 

Arbeidsutvalget i Norsk Bufe 

i samarbeid med Landslaget for Telemarkfe