Smaksprøver fra Fjordfe

Telemarkis

Matmesse i Berlin - Telemarksfe og Fjordfe

STOR SUKSESS FOR FJORFE OG TELEMARKFE PÅ VERDENS STØRSTE MATMESSE I BERLIN

 

Siste uka i januar ble en av verdens største matmesser, Grüne Woche i Berlin, arrangert. Norge var tilstede med en stor og flott stand. I år var disse tre norske regionene representert: Osloregionen, Fjord-Norge og Sør-Norge.

Osloregionen omfatter også Telemark og en av de inviterte utstillerne var Leiv Bjørge fra Nordigard Bjørge – Gjestegard i Seljord. Han produserer is av mjølka fra telemarkskuene sine. Med seg som assistent hadde han leder i Landslaget for Telemarkfe, Hilde Riis. De hadde ei travel, men flott uke med salg av is og de fikk mye oppmerksomhet om isen både der nede, og i aviser og på sosiale medier her hjemme.

 

På Fjord-Norges avdeling var det kokk Gunnar Nagell Dahl som hadde hovedansvaret for maten. Som vi veit har han gjennom mange år vært en sterk forkjemper for det gode kjøttet fra Fjordfe. Også denne gangen hadde de med ulike smaksprøver av fjordfe-kjøtt. Dette var veldig populært og det ble tomt for disse smaksprøvene lenge før messa var slutt. De hadde også med smaksprøver av villsau.

Tyskerne er glade i Norge og de synes det er veldig spennende med våre «ur-raser».

 

Og når vi førts snakker om utrydningstruede raser så må vi nevne at fra Østfold stilte personer fra  tre gårder som nå samarbeider om oppdrett av smålensgås. Dette har ført til en gledelig oppgang i antall gjess av denne rasen og smaksprøvene med speket andebryst og spekepølser ble tomt allerede lørdag.

Økologisk spesialkorn fra mølla i Sigdal stilte med to personer som fortalte om sin produksjon og foredling av emmer, enkorn, svedjerug og spelt. Mange av smaksprøvene på standen ble servert på brød og lapper med disse kornsortene i!!!

 

Morsomme og hektiske dager for utrydningstruede dyr og planter som ellers får lite fokus!!

 

 

 

Hilde

 

Med hilsen

Landslaget for Telemarkfe

Hilde Riis

leder

 

Flere bilder i Albumet.

 

 


 Er du på Facebook så kan du også gå inn på følgende side:

https://www.facebook.com/matfraavest/videos/969009283200730/

Der ligger en video fra Tyskland.

 


 

 

 

Ett klipp fra Telemarkfeet's hjemmeside

NORSK BUFE HAR AVHOLT MØTE MED LMD

Skrevet av Jonas Løvaas Gjerstad 5. april 2016. Publisert i Nyheter

I går var Norsk Bufe i Landbruksdepartementet for å orientere om utfordringane vi har som bønder for dei norske landrasane av storfe. Tistades var leiarane for Bufe/Telemarkfeet, Vestlansk fjordfe og Dølafeet. Vi møtte leiara for avdelingar i departementet. Ministeren hadde dessverre ikkje tid til å delta. Vi ga kanskje for dårleg pressedekning.
Vi orienterte om den økonomiske situasjonen og ba om 7000 pr. avlsdyr. Vi ville ha permanente unntak for båsfjøskravet – ikkje berre moglegheit til å søke dispensasjon. Men uttrykte også eit ønske om at det måtte gjelde heile næringa og at kravet måtte kun gjelde nybygg.
Vi begrunna også eit sterkt behov for at minstekravet til kalvingsintervallet måtte aukast frå 15 til 18 månadar.
Det blei ellers stadfesta at tilskot som tidlegare kom som RMP tilskot til våre dyr no vil kome som eit tilskot som er likt over heile landet. Utfordringa no blir at det blir ein del av jordbruksforhandlingane. Vi får håpe at det hjelper at Bufe får legge fram sine krav til begge sidene av forhandlingsbordet.

Morten Bjerkvik

 

 


 

 

En link fra Nationen

Klikk på denne linken:  http://goo.gl/MV55vi